Gerald van Kessel tijdens de lunch in het zonnebloemenveld. © Fotomeulenhof
EINDHOVEN – Gerald van Kessel wil zijn steentje bijdragen aan het verduurzamen van energie door tussen Best en Eindhoven een veld vol zonnepanelen aan te leggen. Maandag konden genodigden het resultaat met eigen ogen zien.

Op lange tafels midden tussen de zonnebloemen bij Het Zonneveld Best werd maandag een vegetarische lunch geserveerd door projectontwikkelaar Gerald van Kessel. Met de lunch wil Van Kessel iedereen bedanken die betrokken is bij het realiseren van Het Zonneveld.

Het veld ligt aan de Eindhovenseweg-Zuid in Best tegen de A2 aan en er komen vijf hectare zonnepanelen met een capaciteit van vijf megawatt. De vergunningen waren al rond, nu is de subsidie ook toegekend en kan er doorgepakt worden.

Een enthousiaste Van Kessel: ,,De offertes liggen klaar, nu moeten er keuzes gemaakt worden welke onderconstructie, omvormers, panelen, van welk materiaal enzovoort.”

Mogelijkheden

Een van de genodigden is Roel Lok van Zonnestroom Nederland. Van Kessel heeft Lok gevraagd wat de mogelijkheden voor duurzame energie zijn voor het stuk grond aan de Eindhovenseweg-Zuid. Lok: ,,Niet ieder perceel is geschikt, maar hier hebben er geen mensen last van. Het ligt tegen de A2 aan en recht onder de aanvliegroute van Eindhoven Airport. We kiezen binnenkort de panelen en dan kan er in oktober gestart worden. Ik ga ervan uit dat het veld vanaf het voorjaar stroom oplevert. We bekijken ook nog de mogelijkheid voor elektrische laadpalen.”

NB Architecten Hans van Houtum en Nicky Kouwenberg hebben meegedacht over de landschappelijke inpassing van het Zonneveld. Dat was ook een voorwaarde voor de vergunningverstrekking. Van Houtum: ,,We willen de mensen laten zien dat er meer gebeurt dan alleen het neerzetten van zonnepanelen. We hebben een inspiratieschets gemaakt met duurzaam groen. Ook op het veld met de panelen. Daar komen schapen voor het onderhoud.”

Van Kouwenberg: ,,Het veld ligt op een prominente plek met veel voorbijgangers. Wij willen bijdragen aan educatie en innovatie en een proeftuin voor duurzaamheid. Het is nu tijdelijk ingezaaid met wilde bloemen en zonnebloemen met vogelhuisjes en insectenhotels voor de versterking van de biodiversiteit.”

In het najaar komt er een bosplantsoen. David de Leeuw van hoveniersbedrijf ‘t Klaverblad maakte het tuinontwerp. De bedoeling is dat hij gaat samenwerken met Helicon-opleidingen. De Leeuw: ,,Als de basis goed is opgezet, gaan we de educatie goed invullen. We beginnen bij de scholen. We kunnen uitleg geven, maar er kan ook meegewerkt worden aan onderhoud, zoals de wilgen knotten.”

Bron: Eindhovens Dagblad
Geschreven door: Karin Rosendaal
Foto: © Fotomeulenhof